Friss hírek, esemènyek, aktualitások

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft

Töltse le pdf formátumban: itt

A részvételi demokrácia megteremtése
Abán

 

 A részvételi demokrácia, a helyi demokrácia vagy a közösségi demokrácia programja, átfogóbb néven a demokrácia demokratizálásának program megvalósításának kérdése sok ország és szervezet politikai célkitűzései között szerepel. Ezen eszme gyors terjedését a globalizációs folyamatok indokolják, amely hatással van a helyi társadalom gazdasági és környezeti érdekeinek megőrzésére.

 A Stratégiakutató Intézet Kht. 2004-2005 között felmérést készített abból a célból, hogy megvizsgálja a helyi demokrácia kiszélesítésének esélyét, a társadalmi szerződés létrehozásának lehetőségét Magyarország településein.

 A fejlesztési székhely: Aba www.aba.hu

 Aba – a települések névsorában elfoglalt helye szerint Magyarország első települése. A község három területileg egymástól jól elhatárolt településcsoportból áll: Aba, Belsőbáránd, Bodakajtor. Mindhárom egység sajátos adottságokkal járul hozzá, s ennek megfelelően egyedi funkciót tölt be a község életében. Aba lakosainak száma közel 4300 fő. A népesség alakulása Székesfehérvár közelsége miatt pozitív irányokat mutat.

 A helyi gazdaság legfontosabb szektora a mezőgazdaság és a térségben megközelítőleg 20.000 ha termőföld van, amelynek 64%-án gabonát, elsősorban kukoricát és búzát termelnek. Aba és Sárvíz kistérség turisztikai értékekben gazdag terület, alkalmas az „élmény turizmusra”, falusi turizmusra.

 Kevés olyan település van Magyarországon, amely ilyen sok energiát szánt arra, hogy kidolgozza jövőképét. A szándék középpontjában az áll, hogy Aba intelligens kisváros akar lenni, amely élni kíván a tudásközpontú kor adta lehetőségekkel.
A programnak számos eleme van a gyógyfürdőtől az e-közigazgatásig, a technológiai parktól az intelligens lakóparkig.

 A részvételi demokrácia alapító okirataként a lakosság írott dokumentumban, chartában rögzítette azon szándékát, hogy felállítja és működteti a kor szellemét követő demokrácia kísérleti modellt.

 A modell további elemeként a közvetlen demokrácia (e-demokrácia) szerepel. Célja a lakosság informálódási szokásainak felmérése, másrészt annak meghatározása, hogy milyen intelligens szolgáltatásokkal és korszerű megoldásokkal kombinálható a strukturált párbeszéd helyi demokrácia kísérleti modellje. A közép-és hosszú távú fejlesztések során a projekt választ keres arra, hogy miként kapcsolható más projektekhez (e-közigazgatás fejlesztése, kistérségi szintű részvételi demokrácia, kísérleti fejlesztés, Intranet, interaktív rendszerek).

2011-08-10 14:27:45