Friss hírek, esemènyek, aktualitások

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft

Töltse le pdf formátumban: itt

A település bemutatása.

2011-08-25 22:23:01
Töltse le pdf formátumban: itt

Csókakő

 

Magyarország közel 3200 települése közül az 1355 lakosú Csókakő a kisebbek közé tartozik, amely a Móri-árok Vértes felőli oldalán, Fejér megye észak-nyugati részén és egyben európai jelentőségű közlekedési folyosója mentén helyezkedik el. Nem utazik rajta keresztül csak úgy véletlenül az ember, mivel e kis zsákfaluból csak visszafelé vezet az út.

A település hosszú távú fejlesztési stratégiájában, folyamatosan fejlődő nyitott településként a természeti értékek megőrzésének és fenntarthatóságának szem előtt tartásával, az öko-, hobbi-, rendezvényturizmus fejlesztésére, a község látogatószámának növelésére, illetve az uniós szintű infrastrukturális életkörülmények kulturált lakó, pihenő és üdülő környezet
kialakítására törekszik. Az idelátogatót takaros kis porták köszöntik. A tekintet rögtön megakad Csókakő egyik legismertebb nevezetességén, a falu fölé emelkedő, több mint 700 éves Váron. A község ősi település, 1299-ben történt először róla írásos említés. Eleinte csak a várat hívták Csókakőnek, míg az alatta kiépült település a Váralja nevet kapta. Aztán idővel e két név teljesen összeforrt.

A Vár állapota a XX. századra erősen leromlott, szinte életveszélyessé vált. Mára azonban egy sikeres helyi civil szervezet kezdeményezésének – a Csókakői Várbarátok Társaságának és Csókakő Községi Önkormányzatának – köszönhetően ismét látogathatóvá vált és jelentős tájképi eleme a Vértes Tájvédelmi Körzetnek. Építészettörténeti értékét fokozza, hogy Fejér megye
egyetlen középkori Vára. Történelmünk kiemelkedő emléke turistautakon gyalog több irányból is megközelíthető. A fáradságért mindent kárpótol a vadregényes táj páratlan szépsége és a vár mögött húzódó szurdokvölgy mesebeli hangulata. A vár bástyáiról ragyogó kilátás nyílik a távoli Bakony keleti rögeire, a Móri árokra és természetesen magára Csókakőre.

A Csókakői Várjátékok több mint tíz éve ad rendszeresen alkalmat arra, hogy tartalmas és szórakoztató műsorok keretében nyilvánosan felvonulhassanak különböző lovagrendek, borrendek. E rendezvény keretében a település legszebb kialakítású, virágos portáit jutalmazzák, és átadják a „Csókakőért érdemérem” kitűntetést.

A Vár alatti bányaudvar területén - a Vértesi Natúrpark részén – pihenőt alakítottak ki, ez a túrázók, idelátogatók és egyes osztálykirándulások kedvelt helyszíne. Az elzárt árnyas fákkal, meredek hegyoldallal határolt biztonságos környezet hatalmas szabadságot biztosít a gyermekeknek is. Ha kicsikkel érkeznek családok, akkor is nagyon jó dolguk van a szülőknek, hiszen nemrégiben épült meg itt egy új játszótér, ahol a kicsi gyermekek kikapcsolódhatnak és mozoghatnak kedvükre. 2007. évben szintén helyi lakosok kezdeményezésére, társadalmi összefogással itt állították fel a Trianoni Emlékművet. A múlthoz való kötődést jelzi az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve is.

A település közösségi rendezvényeinek helyszíne a falu központjában épült Művelődési Ház. Az épület korszerűsítésére Uniós pályázati pénzből 2007-ben került sor. Jelenlegi kialakítása megfelel Csókakő valamennyi nagy létszámú rendezvényeinek lebonyolítására, de teret biztosít a civil szervezetek összejöveteleinek is. Több kiállítás, komolyzenei és irodalmi est
helyszíne ez az épület.

Csókakő mindennapi életében jelentős szerepet vállalnak az önszerveződésben alakult civil szervezetek, melyek a következők: Várbarátok Társasága, Polgárőr Egyesület, Szent Donát Borrend, Nyugdíjas Klub, Tűzoltó Egyesület, Trianon Társaság, Váralja SC, Nők Klub, Néptánc Együttes és a Luxemburgi Baráti Társaság. E civil szervezetek aktívan kiveszik részüket a
községben megrendezésre kerülő programokból.

A szervezetek közül fontos megemlíteni többek között a Polgárőr Egyesületet, amelyet a lakók a település nyugalmának megtartása érdekében hoztak létre. Fontos feladatokat lát el a Tűzoltó Egyesület, akiknek tagjai felkészültségüknek, eszközeiknek köszönhetően a hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt hatékonyan avatkoznak be például avar tüzek eloltásába.

A település védőszentje Szent Donát, akinek szobrát Bújdosó Dénes szobrászművész faragta ki. Az alkotás 2006. évben felszentelésre került a templom előtti téren. Csókakőn élő emberek egy része több száz év óta a mezőgazdaságból, bortermelésből él. A község híres bora az Ezerjó, amely sokak szerint ezen a tájon terem a legjobb minőségben. A táj szépségének, kedvező éghajlatának köszönhetően az utóbbi évtizedekben a csókakői hegyoldal borospincékkel és hétvégi házakkal népesült be. E tájegység szőlő- és bortermelési
és a hozzá kapcsolódó történeti-, kulturális hagyományainak, értékeinek fenntartására, fejlesztésére alakult meg 2001-ben a Szent Donát Borrend.

Csókakő természeti értékei közül kiemelkedő a helyi védelem alatt álló 22 ha Jordán Parkerdő, a közel 300 éves őstölgyes fáival. E terület magába foglalja a település focipályáját. A nyugalmat árasztó tengernyi zöld több szabadtéri rendezvény helyszíne.

A község természeti környezete a kiemelkedés záloga is egyben, hiszen a település vezetői a turizmust látják a legnagyobb falufejlesztő eszköznek. Az ide látogatót több szállásadó család a falusi turizmus keretében szívesen fogadja. A porták kényelmes pihenőkertet biztosítanak, bepillantást engednek gazdaságukba és a szállásadó, illetve családja mindennapi életébe. A vendégekkel megízleltetik a helyi ételkülönlegességeket, bemutatják a falu környezetét. A vendégszeretetet jelzi, hogy gyakran előkerül a házi kolbász, sonka, és lehetőség nyílik esti közös borozgatásra, bográcsozásra, de ha a vendég úgy kívánja nyugodt pihenést is biztosítani tudják a szállást adók.

Csókakőn néhány évvel ezelőtt épült meg a 90 férőhelyes Aranyhegyi Idősek Otthona, a Vértes lábánál. Az épület mellett található egy gyönyörű rózsakert-sétány, rózsakert-park. A parkban pihenhetnek, beszélgethetnek a szabadban is az itt élők. A település nem csak az időseknek, hanem az autizmussal élőknek is helyet biztosít. 2008 májusában épült meg
számukra egy úgynevezett farm, amely otthont és munkahelyet teremtett a térségben élő autizmussal élők számára. Speciális napirend alapján áll össze az itt élők napi tevékenysége. Kertészeti munkákat végeznek, a foglalkoztatóban különböző kézműves termékeket készítenek.

A helybeli lakosok mindennapi életéhez szükséges intézmények, mint a Polgármesteri Hivatal, boltok, valamint a gyermekek képzéséhez szükséges óvoda, iskola is megtalálhatók. A kétcsoportos óvoda a falu szívében található. Árnyas udvara változatos tevékenységre és önfeledt játékra ad lehetőséget a kicsiknek. Berendezései, eszközei biztosítják a gyermekek kényelmét. Az óvoda családias, biztonságos környezet megteremtéséről alkalmazottjai gondoskodnak. A kis létszámúnak mondható általános iskola 8 osztályos, amely a Móri Többcélú
Kistérségi Társulás fenntartása alá tartozik. Az oktató-nevelő munka két épületben, de azonos telephelyen zajlik. A tantermek délelőtt tanórai foglalkozásnak, délután napközis foglalkozásnak adnak helyet. E két intézmény Csókakő népességmegtartó ereje szempontjából meghatározó jelentőségű. A településen működik még Orvosi Rendelő és Gyógyszertár is.

Csókakő Község Önkormányzata 1990. október 12-én alakult. A ciklusonként történő újraválasztásoknak köszönhetően széles körű nyilvánosságot teremtve intézi a település közügyeit, gondoskodik a közszolgáltatások ellátásáról. Az önkormányzat alapvető tevékenységeit törvény szabályozza, de a kötelező tevékenységeken kívül önként vállalt feladatai:

-         helyi lap kiadása havi rendszerességgel, „Csókakői hírek” címmel

-         kábeltelevízió hálózat működtetése

-         Idősek Otthona működtetése

-         térségi szintű oktatási, kulturális és sportközpont létesítése

-         várrekonstrukció támogatása

-         Jordán Parkerdő rehabilitációja.

Az önkormányzat igyekszik támogatni többek között a helyi civil szervezeteket, vállalkozókat.

Aki járt már Csókakőn, látta természeti szépségeit, megismerte a helyi lakosokat, olyan élményekkel távozik, amelyekre érdemes emlékeznie. A folyamatosan épülő, szépülő Csókakő hagyományos vendégszeretetével várja továbbra is minden idelátogató vendégét. A község fejlesztéseiről, intézményeiről, civil szervezeteiről a www.csokako.hu internetes oldalon bővebb információk találhatók.

2011-08-25 22:18:15