Friss hírek, esemènyek, aktualitások

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft

Töltse le pdf formátumban: itt
2011-05-27 12:10:20
Töltse le pdf formátumban: itt

Interjú Szoboszlai Zsolt szociológussal

Megjelent: Sárkeresztúri ÚJSÁG 2010. 5. szám HITÉLET / KÖZÜGYEK rovatában

Kovácsné Jutka: Hol tart most a nyáron kezdődött, másfél évig tartó sárkeresztúri
helyi közösség- és demokráciafejlesztő TÁMOP-program?

Szoboszlai Zsolt: A program részletes leírását közzétettük a Sárkeresztúri Újság szeptemberi számában. Nyár végén és
szeptemberben több mint húsz fontos helyi emberrel, közöttük a polgármester- és képviselőjelöltekkel beszélgettem a falu helyzetéről és a lehetséges tennivalókról. Örömömre szolgál, hogy sokan támogatták már akkor a TÁMOP-programban körvonalazott elképzeléseinket, s Csutiné Túri Ibolya is úgy kommentálta elképzeléseinket, hogy „ez az én programom is”. Megválasztása után az előzetes fogadtatásnak megfelelően az új képviselő-testület októberben megtárgyalta és támogatásáról biztosította a program célkitűzéseit, s a polgármester asszony az egyik kiemelt közös program, az utcaközösségek megalakítása kapcsán az önkormányzatból Fekete Zsolt képviselőt kérte fel a feladat támogatására.

K. J.: Mik ezek az utcaközösségek?

Sz. Zs.: Azt szeretnénk elérni, s ezt számos eszközzel segítjük, hogy a lakosok kisebb, szomszédsági alapon szerveződő
csoportjai, egy-egy utca, vagy néhány kisebb, egymáshoz közeli utca lakossága fogjon össze a lakókörzetükben keletkező problémák megoldása érdekében.
Válasszanak vezetőket, támogassák egymást és közös céljaikat, legyenek ezek kisebb vagy nagyobb általuk megcélzott feladatok. Az önkormányzat segíti ezt a törekvést, sőt az utcaközösségek vezetői szerepet kapnak a képviselő-testület munkájának támogatásában is. Szeretnénk, ha Sárkeresztúron még a télen kialakulna 10-15 ilyen utcaközösség, melyek a jó idő eköszöntével sokat tehetnek az utca és a környék, együtt az egész falu (sz)építéséért, az általuk kialakított közös célok megvalósításáért.

K. J.: Milyen további programokkal vesznek részt a község demokratikus közéletének, illetve közösségi életének fejlesztésében?

Sz. Zs: A közeljövőben sárkeresztúri, a falut jól ismerő, illetve megismerni igyekvő lelkes közösségi aktivisták keresik fel a falu lakóinak egy részét az életmódjukról, elképzeléseikről érdeklődő, névtelen kérdőívvel. Sajnos, nem tudunk mindenkit, csak a 14 év feletti lakosságból minden ötödik embert személyesen felkeresni. 400 embert fogunk megkérdezni. Az eredményeket összegezzük, majd jövő év elején bemutatjuk egy nagyobb falugyűlés keretében, ahová várjuk a megkérdezetteket és az egyéb érdeklődőket is.

Másrészt, szeretnénk a téli, nyugodtabb estéken két komoly képzést is az érdeklődők, tanulni vágyók rendelkezésére bocsátani. Sárosdon, három szomszédos falu lakói számára november 6-án már elkezdődött a Civil Egyetem tavaszig tartó előadássorozata (az előadások témái, előadói szintén helyet kaptak az újság ezen számában), melyet hétvégenként szervezünk, plakátokon hirdetünk.

Januárban egész napos ÉLSZ-programmal (Életedért Lépj Szolgálat), ingyenes egészségügyi állapotfelméréssel, életmód- és életminőség fejlesztő előadásokkal és szolgáltatásokkal jelentkezünk a művelődési házban.

K. J.: Hol találkozhatunk Önnel a faluban legközelebb?

Sz. Zs.: Általában hetente, kéthetente jövök Sárkeresztúrra, hol ügyeket intézni, szervezni, hol pedig egy-egy helyi rendezvénybe bekapcsolódni, szórakozni. Nagyon jól éreztem magam a szeptemberi szüreti felvonuláson, készítettem több mint 300 hangulatos
fotót, bár az eső ellenünk dolgozott.

Szeretném az ott szerzett személyes ismeretségeimet elmélyíteni, illetve újak elől sem zárkózom el, így részt veszek többek között a november 20-ai Katalin-bálon. Végezzük közben a kérdőíves felmérést, hozzákezdünk az utcaközösségek szervezéséhez, előadok a Civil Egyetemen, s az ÉLSz januári programjának levezető elnöke, előadója is leszek…

Ha bárki szeretné velem közvetlenül felvenni a kapcsolatot, megadom itt is a mail címemet: hatpenna@t-online.hu. Írjanak, örömmel válaszolok,személyesen is találkozhatunk.

K. J.: Sok sikert kívánok a munkához, melyben személyesen is részt veszek. Köszönöm a beszélgetést.

2011-08-08 23:29:21