Friss hírek, esemènyek, aktualitások

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft

Töltse le pdf formátumban: itt

Megjelent KISBÍRÓ 2011 augusztusi számában

Az előzményekről röviden

A Stratégiai Kutatóintézet 2010 májusában nyerte meg a Fejér megyei közösség- és demokráciafejlesztés TAMOP pályázatot. Ennek eredményeként településünkön tavaly novemberében indult útjára a Civil-egyetem azzal az alapvető céllal, hogy településünk helyi közösségei a képviseleti demokráciától eljussanak a részvételi demokráciáig. Létrejött településünkön 13 utcaközösség.
Utcaközösségünkbe, mely a 11. a sorban, az alábbi utcák tartoznak: Komáromi utca, Perkátai utca a Sport utcától a vasútig, Hantosi út a Sport utcától a asútig, Petőfi utca, Deák utca, Béke utca és a Béke tér.

 

Előkészületek

2010. június 5.-én tartottuk az első előkészületi megbeszélést, ahol megfogalmazódott a Családok találkozójának javaslata. Az ötletet követte a megvalósítás előkészítése.

A szervezésbe, a megvalósítás kivitelezésébe igyekeztünk minden érintett utcából bevonni egy-két lakost. Lázas munka kezdődött: sok ötlet és javaslat közül igyekeztünk kiválogatni a
lehetőségeinkhez képest kivitelezhetőket. Meghívót készítettünk, igyekeztünk személyes kontaktus útján beszélgetni a lakótársakkal, ismertetve elképzeléseinket, terveinket. Sajnos voltak olyanok, akik meg sem hallgattak minket, mondván, hogy őket nem érdekli ez az egész, és az ő véleményükre senki nem A szervezésbe, a megvalósítás kivitelezésébe igyekeztünk minden érintett utcából bevonni egy-két lakost. Lázas munka kezdődött: sok ötlet és javaslat közül igyekeztünk kiválogatni a lehetőségeinkhez képest kivitelezhetőket.
Meghívót készítettünk, igyekeztünk személyes kontaktus útján beszélgetni a lakótársakkal, ismertetve elképzeléseinket, terveinket. Sajnos voltak olyanok, akik meg sem hallgattak minket, mondván, hogy őket nem érdekli ez az egész, és az ő véleményükre senki nem sikeres lebonyolításához.

Közel 3 heti előkészület és szervezés után, 2011. június 25.-én került megrendezésre a 11. utcaközösség első találkozója. A pénteki esős nap után a szervezők kissé aggodalmas várakozással tekintettek a szombat délutáni rendezvény elé. Az előkészítő munka javában tartott, mire a természet erői, látva igyekezetünket úgy döntöttek, hogy segítségünkre lesznek: a szél alább hagyott, és ragyogóan sütött a nap.

A találkozó

A meghirdetett kezdési időre minden elő-készülettel végeztünk, így minden készen állt az érkező családok fogadására. A gyerekek azonnal találtak kedvükre való elfoglaltságot: óriási
lelkesedéssel vetették magukat a hurkapálcák és fonalak segítségével készíthető pókhálók varázslatos világába. Szebbnél szebb és ügyesebb alkotások születtek.
A kicsik körében nagy sikert aratott a trambulin, a tollaslabda, és a különböző ügyességi versenyek. Aki pedig megéhezett csillapíthatta éhségét szendviccsel, pogácsával, csörögefánkkal, kókuszgolyóval és gofrival. A vendéglátás színvonalát növelte még a mézédes meggy és a pattogatott kukorica is, szomjoltónak pedig volt ásványvíz és többféle üdítő. Az utcaközösség felnőtt résztvevői sakkoztak, beszélgettek és örömmel figyelték önfeledten játszó gyermekeiket.
Bízunk abban, hogy ez a találkozó kicsit közelebb hozta egymáshoz az utcaközösség idősebb és fiatalabb lakóit. Naponta találkozunk egymással a faluban, köszöntjük egymást, de egy órácska közös program, egy kis beszélgetés erősít a közösségben egy láthatatlan szálat, melyet úgy hívunk: összetartozás.
Hiszem és vallom, hogy: „ A legnagyobb probléma is megoldható, ha szóba állunk egymással.”


A „keresztelő”

A szervezőbizottság döntése értelmében pályázatot hirdettünk az utcanév kiválasz-tására. 37-en vettek részt a névválasztásban. A zsűrinek nehéz dolga volt, hisz jobbnál – jobb javaslatok érkeztek. A győztes név kiválasztásánál szempontként határoztuk meg a találékonyságot, az egy-szerűséget. A jeligésen leadott pályamunkák értékelése után kiválasztása után a győztesnek járó díjat Bálint Zsuzsa pályázó vehette át. Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt olvasókat, hogy 2011. június 25. napjától a 11. utcaközösséget GRÁNÁTALMA utcaközösségnek hívjuk.

A vezetőválasztás

Az utcaközösségeknek, így a mi utcaközösségünknek is vezetőket kell választaniuk. Az előkészítés során igyekeztünk az utcaközösség minden utcájából olyan jelölteket felkérni,
akikről úgy gondoltuk, hogy képviselni tudják a közösség érdekeit a magisztrátusban.
A jelölteket megkérdeztük, el fogadják-e a jelölést. Egy kivétellel, mindenki igennel válaszolt. Ezután álltunk neki a szavazólap elkészítésének, melyre minden, a választással kapcsolatos információt felírtunk. A szervezők megállapodtak abban, hogy 3 fős vezetőség megválasztására kerül sor. A jelenléti ív tanúsága szerint 40 felnőtt jelent meg a rendezvényen, és
mindenki élt a választás lehetőségével. A választás tehát eredményes volt. Az alábbi táblázat mutatja, hogy melyik jelölt hány szavazatot kapott.

A megjelent szavazók döntése értelmében a GRÁNÁTALMA utcaközösség 3 fős vezetőtestülete a leadott szavazatok alapján a következő személyekből áll: Baráthné Csibrik Ildikó (Béke tér), Tarr Zoltán (Perkátai utca) és Halász Béla (Perkátai utca). A megválasztott vezetőség Tarr Zoltánt bízta meg az elnöki teendők ellátásával. Az újonnan felállt vezetőség és a szervező bizottság a találkozót követően örömmel állapította meg, hogy minden jelölt kapott szavazatot! Megállapodtunk abban is, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni az utcaközösség érdekében, illetve amennyiben más utcaközösségeknek segítségre lenne szüksége a vezetőválasz-tás lebonyolításában szívesen állunk rendelkezésükre.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte az utcaközösséget a rendezvényen való részvételével. Külön köszönetünket fejezzük mindazoknak, akik felajánlásaikkal
hozzájárultak a találkozó sikeres lebonyolításához, hisz nélkülük nem sikerülhetett volna ilyen jól ez a kellemes délután! Szervező Bizottságunk döntése értelmében utcaközösségünk is részt vett a július 9.-én megrendezett főzőversenyen. Jó időben és jó hangulatban telt a nap. Dunkl József, a csapat szakácsa remek pörköltjével és a mindenkire átragadó jókedvével maga is hozzájárult ahhoz, hogy csapatunk egy kellemes délelőttöt töltött együtt.

Baráthné Csibrik Ildikó

2011-08-25 23:22:10
Töltse le pdf formátumban: itt

 

A Gránátalma utcaközösség jelenti

Utcaközösségünk néhány lakójának javaslatára a Gránátalma Utcaközösség vezetősége és szervező bizottsága szeptember elejei megbeszélésén úgy határozott, hogy elfogadva a környezetünk megszépítésére tett javaslatot, 2011. szeptember 17.-ére
megszervezi és kivitelezi a közösségi munkát.  
 
 Az időjárás most is kegyes volt hozzánk. Ragyogó napsütés fogadta a 10 fő lelkes kis csapatot, mely két csoportban kezdte el a munkát. A csapat egyik fele a hidat „vette birtokába”: letakarították a koszt és a port a hídról, majd dörzsvászonnal csiszolták simára a fa felületeket. Ezután következett a fapáccal történő konzerválás, mellyel ellenállóvá tették a hidat az időjárás viszontagságaival szemben. A csapat másik fele fejszével, fűrésszel és metszőollókkal felszerelkezve a fák oldalhajtásait, égbe nyúló vadhajtásait vágta le. Közel 2-2,5 órai munkával tettük szebbé környezetünket.  Sajnos az időjárás meghiúsította az október 8.-ára, a Petőfi utcába szervezett közösségi munka megvalósítását. A szervezők ezt a közösségi munkát egy másik időpontban, szintén az utcaközösségünk - melybe az alábbi utcák tartoznak: Komáromi utca, Perkátai utca a Sport utcától a vasútig, Hantosi út a Sport utcától a vasútig, Petőfi utca, Deák utca, Béke utca és a Béke tér - lakóinak összefogásával tervezik megvalósítani.
Természetesen bárki csatlakozhat hozzánk! 

Tisztelt Gránátalma Utcaközösségi
lakók! A vezetőség tagjai (Tarr Zoltán
30/560-4851, Halász Béla 70/389-4963
és
Baráthné Csibrik Ildikó 30/737-2124
) várják javaslataikat, ötleteiket, hogy
milyen közösségi munkát tudnánk együtt, összefogva megvalósítani.
Észrevételeiket megtehetik írásban is a granatalma11@gmail.com e-mail címen is. Tegyük együtt szebbé, élhetőbbé
környezetünket!

2011-10-10 22:06:27